Grusomhetens Teater | LAMENT II
4063
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-4063,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0
 

LAMENT II

plakat_svanhild_liten
GRUSOMHETENS TEATER presenterer
LAMENT II

 

En «naken» scene, tre kvinner i enkle kostymer fremfører «kunsten å gråte».
 
Lament II er en videreføring av Lament som hadde urpremiere på Grusomhetens Teater i 2015, og som ble presentert under CODA Oslo International Dance Festival samme år. Fra i utgangspunktet å være en musikalsk stereofonisk dialog mellom skuespillerne Hanne Dieserud og Sara Fellman inkluderes her en tredje kvinne; Mika Hibiki fra Japan.
 
Lament II, hadde urpremiere på Grusomhetens Teater 20. februar 2018, og deltok ved 13th Theater Xcai International Dance and Theatre Festival (IDTF) juli 2018 i Tokyo.
 
Forestillingen kommer tett på manifestet til Antonin Artaud og Jerzy Grotowskis teori om et «fattig teater». Sceneuttrykket defineres utfra den fysiske skuespillers metier.
 
Lament betyr gråte eller sorg. Det er en eksistensiell gråt, jordens gråt; – kjernen i menneskets eksistens, men som holdes tilbake av kulturen.
 
Men teatret skal være gratis, anarkistisk.
En gråt frigjør friheten, hjelper den å bryte gjennom.
 

 

LamentII_tokyo from Grusomhetens Teater on Vimeo.

 

KRITIKKER OG OMTALE

«Nå har Hanne Dieserud og Sara Fellmann fått selskap av den japanske danseren Mika Hibiki. Med det er det fortvilte kvinnefellesskapet blitt tilført et nytt medlem med en annen inngang til materien. En mer kontant, framoverretta, asiatisk om man vil, energi. Den religiøse dimensjonen og stillestående sorgen er dempet ned til fordel for gråtens frigjørende potensial. Frigjøringen kommer ikke som en revolusjon, mer som en gradvis bevegelse over mot avklaring og et definert fellesskap mellom de tre kvinnene.»
 
Chris Erichsen, Scenekunst
Les hele: her
 
*********
 
«Det fysiske uttrykket er virkelig imponerende å se på. Her snakker vi presisjon helt ut til fingertuppene, og det er en nerve i bevegelsene som holder spenningen ved like. Hva er det som er improvisasjon og hva er det som er regissert? Svaret er vanskelig å finne, men resultatet er at man fint kan sitte i en time å se på tre kvinner som sørger på en naken scene. Hatten av til Grusomhetens Teater og Lament II!»
 
Stine Sørelsen, Teaterungdom
Les hele: her
 
*********
 
«Med Lament II befinner vi oss også milevis unna institusjonsteatrets staffasje: En naken scene, tre sortkledde kvinner i fotside kjoler, langt hår hengende ned foran øynene. Vi ser aldri ansiktene deres i løpet av den timelange forestillingen. Til det er kroppsspråket for tynget til jorden, vendt bort fra det utstrakte og grasiøse, men i stedet forkrøplet og forvridd. Lenge ligger de som små, mørke bylter på bakken, der spastiske bevegelser og lyder i retning av forsiktige knirk, ynk, hulk eller stønn fyller forestillingen.»
 
Kjersti Juul, Vårt Land
Les hele: her

Idé og regi:

Lars Øyno

Skuespillere:

Hanne Dieserud
Sara Fellman
Mika Hibiki

Lysdesign:

Jan Skomakerstuen

Tekniker:

Thomas Sanne

Pressebilder og video:

Claudia Lucacel

Plakatdesign:

Thomas Dabrowski

Produsent/ Regiassistent:

Claudia Lucacel