EN SPORVOGN TIL BEGJÆR

EN SPORVOGN TIL BEGJÆR

av Tennessee Williams, regi av Lars Øyno

“Det er ikke realisme jeg ønsker meg. Jeg skal si deg hva jeg ønsker. Magi!”

-Blanche

 

«En Sporvogn til begjær» skrevet i 1947 av Tennessee Williams er et kjent moderne drama, og hyppig oppført på teaterscener verden over. Filmversjonen fra 1951 blir blant annet husket for hovedrolleinnehaverne Vivien Leigh og Marlon Brandos gode rolleprestasjoner.
 

Handlingen utspiller seg i en sliten New Orleans leilighet like etter 2 verdenskrig. Den tidligere læreren Blanche Dubois flykter etter et tvangssalg av familieeiendommen og fra en dunkel fortid til sin søster Stella og hennes ektemann Stanley, og snart utvikler seg et intenst psykologisk drama.

Noen har bruk for poesi for å leve, og vil se den omkring seg. Navnet Blanche Dubois betyr; hvit skog, og som hun selv uttrykker det i stykket; – som en frukthave om våren, men den uskyldsrenes begjær utgjør et paradoks, en irrasjonalitet, en trussel i det moderne samfunn…

 

Regissørens notis

72 år er gått siden Tennessee Williams skrev «En Sporvogn til begjær». Aktualiteten skal ikke underslåes. Hva er et gyldig drama i grunnen? Det er et verk som har klart det mesterstykket å frembringe et sjelelig avtrykk. Jeg syntes publikum selv skal få lese seg inn i denne teaterklassiker, og føler derfor ikke trang til å utdype eller sette personlige formuleringer på prent.
 
Et program bør gi en kortfattet informasjon til tilskueren før han entrer salongen; opplyse om årstall for stykkets tilblivelse, hvem som medvirker og kanskje noen biografiske data om forfatter. Hva angår det siste henviser jeg til internett der man kan lese om Tennessee Williams og «En sporvogn til begjær». Allikevel, handlingen utspiller seg i New Orleans noen år etter 2. verdenskrig, en by preget av et charmerende forfall, jazz, hete, svarte og hvite side om side.
 
Stykkets aktualitet kan rettferdiggjøres ved å vise til de hyppige oppførelser rundt om i verden, og ikke minst i Norge der vi har hatt tre eller fire fremførelser hittil i år. Når det er sagt skal legges til at jeg mener stykket behandler den evige krig imellom poesi og samfunn. Oversatt til et dagsaktuelt tema – natur og sivilisasjon.
 
Lars Øyno – Oktober ’19

 

 


Mange takk til:

NATIONALTHEATRET VED DERES VERKSTEDER

RAGNAR FOR SCENOGRAFI MONTERING

WHISKEYTOBAKK.COM V/MORTEN CHRISTENSEN

THOR ERIKSEN

 


THEATERFORLAG: NORDISKA APS – KØBENHAVN


Blanche Dubois

Hanne Dieserud

Stella Kowalski

Nina Eileen Sponnich

Stanley Kowalski

Jade Francis Haj

Harld Mitchell (Mitch)

Gisle Hass

Eunice Hubbel

Henriette Blakstad

Steve Hubbel

Miguel E.D. Steinsland

Pablo Gonzales

Cristo R. Borrachero

Lege

Lars Brunberg

Meksiskansk Kvinne / Oversøster

Claudia Lucacel

Ung Mann

Carl Anders Hollender

------------------

Regissør

Lars Øyno

Scenografi

John-Kristian Alsaker

Lysdesign

Rolf Christian Egseth

Kostymedesign

Antti Bjørn, Gjøril Bjercke Sæther

Rekvisitør

Antti Bjørn

Maskør

Trude Sneve

Lyddesign

Miguel E.D. Steinsland

Produsent

Claudia Lucacel

------------------

Regiassistent

Claudia Lucacel

Lysmester

Jan Skomakerstuen

Lydmester

Varun Krishnan

Tekniker

Thomas Sanne

Sufflør

Anne-Marie Adriansen

Foto og video

Claudia Lucacel

Grafiskdesign

Moro Design

Web Design

Jonas Ulleland