Grusomhetens Teater | Jegeren Gracchus
5160
post-template-default,single,single-post,postid-5160,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0
 

Blog

Jegeren Gracchus

  |   Hva skjer

GRUSOMHETENS TEATER og THE MARIONETTE TROUPE OF JAPAN ISSHI-ZA.

PRESENTERER

«Jegeren Gracchus» av Franz Kafka.

NORSK URPREMIERE 20 OKTOBER 2023.

I sin dagbok 6. april 1917 noterer Franz Kafka: «En underlig farkost jeg aldri før har lagt merke til var å se ved havnen i dag; Altfor lav og bred, skitten – mastene uproporsjonerte og med grove krøllete seil. Da jeg spurte en havnearbeider hvem som eide båten ble det svart; Den tilhører jegeren Gracchus.»

Japanske performative tradisjoner og europeisk modernisme møtes når Grusomhetens Teater og 3. generasjon av The Marionette Troupe of Japan ISSHI-ZA fra Tokyo samarbeider om forestillingen «Jegeren Gracchus».

Med basis i klassiske marionett teknikker har det japanske teatrets leder Isshi Youki (f.1948) skapt et moderne uttrykk, og gjennom flere år har ISSHI-ZA innledet samarbeid med eksperimenterende teatre og regissører utover landegrensene. Kompaniet gjestet Oslo og Black Box scene tidlig på 80 tallet med Shakespeares «Macbeth». Denne gang inngås en kontrakt med Grusomhetens Teater om iscenesettelse av Kafkas gåtefulle novelle fra 1917.

Kafkas presise prosa opererer mellom drøm og hallusinasjon, og ikke minst hans kapitalismekritikk overfor diffuse maktlabyrinter har fortsatt aktualitet, kanskje mer enn noen gang. Skjønt fortellingene ofte fremlegger dystopi i det ytre gis det alltid rom for muligheter og lys, så også hos den døde jegeren Gracchus som i åpningstablået stille legger til kai i den lille byen Riva ved Gardasjøen, et sted forfatteren selv hadde feriert mange somre. Scenariet kulminerer med en dialog mellom borgermesteren av Riva og Gracchus hvor jegeren bekjenner at han aldri helt nådde fram til den transformasjon som døden er, men er blitt hengende fast i det jordiske «på en farkost trukket av sted med vinden som blåser i dødens dypeste regioner.»

Japansk urpremiere på Theater Tram i Tokyo 5. oktober 2023. Norsk urpremiere på Grusomhetens Teater i Oslo 20. oktober.

Medvirkende: Hanne Dieserud, Elisabeth Holmertz, Gisle Hass, Mika Hibiki, The Marionette Troupe of Japan ISSHI-ZA.

Regi og manus: Lars Øyno

Co regi: Isshi Youki

Scenografi: Soichi Nono

Kostymer: Kaishi Iwao

Lysdesign: Shigeo Saitou og Jan Skomakerstuen

Musikk: Akinori Inaba

Produsent: Nemi Colette Bang

Spilles på Grusomhetens Teater Hausmannsgate 34 i Oslo fra 20 oktober til og med 4 november, alle dager unntatt søndag kl. 20.  Billetter på Ticketco: https://grusomhetensteater.ticketco.events/no/nb/m

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturdirektorat, Norsk Utenriksdepartement og Oslo Kommune. The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Arts Council Tokyo, Agency for Cultural Affairs – Japan.