Grusomhetens Teater | What a Glorious Day!’ – En homage til kunstmaleren Bendik Riis
1096
page-template-default,page,page-id-1096,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0
 

What a Glorious Day!’ – En homage til kunstmaleren Bendik Riis

What a Glorious Day! er en forestilling som tar utgangspunkt i livet og bildene til Bendik Riis. Dette er en gjenoppsetning av teaterets mest lystige og lyse stykke som skildrer et drømmende menneske fylt av barnlig glede og som sprenger samfunnets forventninger om det normale. Både scenografien og uttrykket har blitt fornyet og utviklet.

Stykket beveger seg mellom hjemmets lekne og intime verdener og et grenseoverskridende og motsetningsfylt offentlig liv. Da Bendik var ung ble familien kastet ut av huset de bodde i, noe som satte dype arr i den unge kunstnerens sinn. Et gjennomgående tema i hans liv og verk er lengselen etter å gjenskape det fortapte barndomshjemmet. Vi utforsker hvordan ømhet og nærhet flettes sammen med fantasi og eventyr, både fra populærkulturen og den episke nasjonaldiktningen, innenfor hjemmet og familien. Riis’ offentlig liv var preget av spenningene mellom traumene og en dyp mistenksomhet fra møtet med psykiatrien, på den ene siden, og hans ulike opptredener som brøt normene i Fredrikstad by, på den andre. Han hadde storhetstanker om seg selv som en frelser som skulle bringe fred og glede til verden. I forestillingen utspilles scener fra samfunnslivet sett gjennom Riis’ blikk samtidig med at vi konfronteres med våre egne oppfatninger av normalitet. Vi må spørre oss selv om ikke Riis også kan ses som en hellig narr, slik Dostojevskij beskriver i Idioten, en person som folk kan le av og som ikke blir tatt på alvor, men hvor denne tvilen og latteren springer ut fra en uuttalt visshet om samfunnets bestialitet, dets undertrykking av det naive, det kjærlige og det som er annerledes.

I 2010 holdt Nasjonalmuseet en stor minneutstilling over Riis’ verk, en markering og anerkjennelse av hans bidrag til norsk billedkunst. Denne oppsetningen er et ledd i å bevare og styrke forståelsen for denne uvanlige norske kunstneren.

What a Glorious Day! spilles på Grusomhetens teater,  i Hausmannsgate 34 i Oslo, fra onsdag den 21. mars til lørdag den 24., kl. 20.00 alle dager.

For mer informasjon om Bendik Riis se:

Nasjonalmuseets utstilling om Bendik Riis

www.bendikriis.com