Grusomhetens Teater | Betenkningstid
6809
post-template-default,single,single-post,postid-6809,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0
 

Blog

Betenkningstid

  |   aktuelt, Nyheter

Betenkningstid er et intimt musikkteaterverk om samliv og sammenbrudd, kommunikasjon og katastrofetanker, samskrevet av Tale Næss og Marius Kolbenstvedt.

Stykket har vokst fram i en kollektiv skriveprosess under pandemien, mens det ikke var mulig å møtes fysisk, og den skriftlige korrespondansen fikk en rennessanse.

Vi møter et havarert par som i sanntid forsøker å sortere i vrakrestene mens de kræsjer. Det er som om tiden har gått i oppløsning og de befinner seg i alle faser av samlivet samtidig. Som om de erindrer i presens. Alt det vakre og alt det vanskelige er samtidig. Sammen søker de en famlende forståelse av hvor de sklir fra hverandre, og hvor de sklir vekk fra seg selv. De flyter inn og ut mellom intimitet og konflikt, mellom lidenskap og depresjon, mellom taushet og taleflom. Han er tryggest i det skriftlige, hun i det muntlige.

Hvordan kan språkene deres samspille, skape resonans? Og hvordan roter kroppsspråket det til?

Paret gestaltes i flere versjoner av et stjernelag av utøvere: Anna Dworak Gisle Hass, Silje Aker Johnsen, Frank Havrøy og Henriette Blakstad.

Utøverne har også bidratt til teksten, ved å stange inn i den med egne erfaringer og eget språk. Gjennom improvisasjoner over manus har ny tekst har oppstått. I tillegg har skuespillerne Terje Ranes og Trine Wiggen bidratt under verkstedsfasen.

Å skrive er en måte å tenke på.Å skrive sammen med andre er å tenke sammen med andre.Gjennom å skrive seg inn i hverandres tekster, gå i møte med hverandres språk, åpner man et potensiale for å utvide eget erfaringsrom tekstlig og menneskelig. Kollektiv skriving kan, om de riktige forutsetningene er tilstede, også danne et helt eget erfaringsrom. Bli en møteplass for språklige og menneskelige erfaringer der virkeligheten ikke tilhører én, men deles. Der det som er mitt kan bli en del av en annens. Der tekster basert på kollisjoner, brudd og mangestemmighet hører like naturlig hjemme som tekster basert på gjenkjennelse og delt erfaring. I dette kollektive rommet øver vi oss.Spørsmålet som stilles er: Hvordan kan disse erfaringene og disse praksisene «snakke» med hverandre og hvordan «lyder» det da.

– Tale Næss

Verket bygger videre på erfaringer fra Kolbenstvedts to forrige verk om relasjonsdynamikk:

MINEFELT/DUELL med Fakta Morgana. Spilt på kunstnernes hus i 2020 og 2021. Også dette verket samskrevet med Tale Næss.

FLYTENDE SPEIL, med Skar/Venter/Davidsen/Kolbenstvedt der også det intime sceniske samspillet mellom musikere og skuespillere står i sentrum. Dette verket ble nominert til Kritikerprisen 2022 for beste forestilling.

Støttet av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens hus, Norske dramatikeres forbund

Medvirkende:

Aktører: Anna Dworak Gisle Hass, Silje Aker Johnsen, Frank Havrøy og Henriette Blakstad.

Lysdesign og tekniker: Kristjan Belgau

Regi: Marius Kolbenstvedt 

Scenografisk medspiller: Dordi Strøm

Tekstkonsulenter: Fredrik Høier, Gro Dahle, Mari Moen og Kristine Schjetlein 

Samskrevet av: Tale Næss og Marius Kolbenstvedt