Grusomhetens Teater | Dukkehuset – 2003The Dollhouse – 2003
455
post-template-default,single,single-post,postid-455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0
 

Blog

Dukkehuset – 2003The Dollhouse – 2003

  |   Produksjon

Grusomhetens Teater Oslo 2003, div. turneer 2003/2004: Scenekunstbruket, Haugesund Teater, Stamsund Intern. Teaterfestival, Berlin 2006.


[eight_columns] Skuespillere:  Hanne Dieserud, Lenka Rozehnal/Silje Breivik
Musikk: Øyvind B. Lyse
Regi: Lars Øyno
[/eight_columns] Kostymer og scenografi: Tormod og Christina Lindgren
Make-up: Trude Sneve
Lys: Petter Steen og Helge Rinnan


 

Dukkehuset er en forestilling med to skuespillere, Hanne Dieserud og Lenka Rosehnal (fra 2004 Silje Breivik som dukken til dukken).

Forestillingen antas å vare i ca 45 minutter.

Et hjem av tålmodighet. 
Grusomhetens Teater med barneforestilling. Dukken til dukken til dukken. I 1960 skrev Andre Bjerke diktet om dukken til dukken til dukken i Dukkeveien 2. Dukken har en dukke som blir tatt hånd om av en dukke som selv passer en dukke.

I dukkehuset mater og steller mammaen dukken. De går tur sammen. De synger. De spiser godterier. En musiker i uniform spiller fløyte for dem. Ingenting haster, det finnes tid til å hvile og å puste. Inne i dukkehuset finnes et dukkehus. Inne i virkeligheten åpenbarer det seg en ny virkelighet.

Dukkene har begrensinger. 
De kan ikke bøye fingre. Det er mye barn heller ikke kan. De kan ikke alltid sitte stille, holde et glass uten å søle, slipper kanskje gaffelen i gulvet. Verden krever noe av dem som de ikke kan imøtekomme.

Kroppslig poesi. 
Dette er Grusomheten Teaters første barneforestilling, men som alltid er det fysiske utrykket det bærende. Skuespillernes fysiske poesi er det barna fanger opp. Små forskyvninger i tempo og dynamikk blir til magiske dokker, med egne hemmeligheter.

Antonin Artaud som utviklet begrepet grusomhetens teater baserte sin teatervisjon på dans og kroppslig poesi. Hans prosjekt er den skjønnhet som springer av alvoret i det stillfarende, som det også har vært for alle voksenforestillingene. Dukkene lever ikke en hverdagsrealisme, men i en poetisk verden. Barn er likeså innstilt på å ta inn over seg alvoret ved overhodet å være til som voksne. Selv om det er et litterært utgangspunkt er ikke historiefortelling vårt hovedanliggende, men ritualets magi.

Barns egen rytme.

Man kan solidarisere seg med barns ønske om å få nok tid til å sette seg inn i, og til å løse de oppgaver som man blir stilt overfor. Barn har en annen rytme enn voksne. De bruker lenger tid til å oppfatte ting og de er ofte mer klossete. De betrakter livet ikke bare som et materielt sted, men som en poetisk dimensjon. Det gjelder å ha respekt for det liv som ikke innfrir dagens krav om tempo, hurtighet og effektivitet. Dette er et teater hvor denne ønskede tid blir gitt. Et hjem av tålmodighet gir trygghet.

Forestillingen var støttet av Norsk Kulturråd og Fond for Lyd og Bilde. 


[nggallery id=13]strongs without spilling. The world poses demands that are not always easy to meet. And yet children are just as ready to absorb the reality as grown-ups are.

Although The Dollhouse is based on a literary work, the performance is built around the magic of theritual, rather than oral storytelling.[/eight_columns] With tiny displacements in tempo and dynamics, the actors render the magic of a doll’s life – a life lived in another time altogether. The Dollhouse is a theatre where there is no hurry – and almost not a word is said.On this occasion, Theatre of Cruelty rechristened itself ‘The Dolltheatre’. Since the company has essentially always worked with physical expression combined with visual poetry, colour and music, the transition to an idiom suited for children was not unnatural. The main incentive to this production, however, was the recognition of something lacking in the entertainment of our day, especially the entertainment aimed at younger audiences: an element of calm. Stillness, silence or empty spaces are vital for the growing, developing mind. For where there is no breath, there is no life.

When Theatre of Cruelty chose to address children in particular, it was with a wish to induce in children a confidence in the power of their own imagination and their own emotional life. And the roles of agents and representatives of this self-governed space and time were given, paradoxically perhaps, to the dolls.THE DOLLHOUSE

Theatre of Cruelty / The Dolltheatre

A performance for children adapted from a poem by Andre Bjerke.

Grusomhetens Teater Oslo 2003, div. tours 2003/2004: Scenekunstbruket, Haugesund Teater, Stamsund Intern. Teaterfestival, Berlin 2006.


[eight_columns] With: Hanne Dieserud, Lenka Rozehnal/Silje Breivik
Composer: Øyvind B. Lyse
Lighting: Petter Steen & Helge Rinnan
[/eight_columns] Scenography/costumes: Tormod and Christina Lindgren
Make-up: Trude Sneve
Concept and direction: Lars Øyno


Premiered at Grusomhetens Teater, Oslo Saturday 5 April 2003. Duration: 45 min

[eight_columns]In 1960 the Norwegian poet André Bjerke wrote a story about a doll in the dollhouse in 2, Doll St, who has got a little doll of her own. Mama doll feeds and grooms her doll. They go for a walk, they sing a song, they have a little snack. A man in uniform plays the flute just for them. The doll’s doll has also got a doll, and she lives in a little dollhouse of her own. Each dollhouse has its own rituals. The performance, as the text it is based on, unfolds like a Chinese box. From beneath one fantasy, another world emerges.

Dolls do not live in everyday realism; they inhabit a lyrical world. Dolls do have their limitations, however. They cannot bend their fingers. Their limbs are stiff. There are many things they cannot do, just as there are things that children cannot do, either. Children cannot always sit still, or hold a glass without spilling. The world poses demands that are not always easy to meet. And yet children are just as ready to absorb the reality as grown-ups are.

Although The Dollhouse is based on a literary work, the performance is built around the magic of theritual, rather than oral storytelling.[/eight_columns] With tiny displacements in tempo and dynamics, the actors render the magic of a doll’s life – a life lived in another time altogether. The Dollhouse is a theatre where there is no hurry – and almost not a word is said.On this occasion, Theatre of Cruelty rechristened itself ‘The Dolltheatre’. Since the company has essentially always worked with physical expression combined with visual poetry, colour and music, the transition to an idiom suited for children was not unnatural. The main incentive to this production, however, was the recognition of something lacking in the entertainment of our day, especially the entertainment aimed at younger audiences: an element of calm. Stillness, silence or empty spaces are vital for the growing, developing mind. For where there is no breath, there is no life.

When Theatre of Cruelty chose to address children in particular, it was with a wish to induce in children a confidence in the power of their own imagination and their own emotional life. And the roles of agents and representatives of this self-governed space and time were given, paradoxically perhaps, to the dolls.


From the reviews of The Dollhouse

Magical dolls… Øyno unfolds a doll’s life for us, free from the rush of modern life: a tender, fragile world where things take time, no one raises their voice, and ‘stress’ is something that has not been invented yet. It is not the action itself that is important here, but the physical rendering of an unreal, magic world on stage (…) Children and grown-ups both sat spellbound, watching the dolls’ lives unfold before their eyes. The company deserves great praise for daring to offer their young audience something far from the traditional, action-filled narrative entertainment that has become the norm in our time.

Elisabeth Rygg, Aftenposten

Director Lars Øyno has created an alluring piece for children, meticulously directed and intricately performed by the two actors Hanne Dieserud and Silje Breivik. There is a disconcerting excitement in watching a doll play with another doll, their mechanical dollish movements echoing children’s own play rituals. The pace is slower than what children usually experience in theatre; it allows room for wonderment and active interest. Lars Øyno’s piece has, unlike so many productions aimed at children today, a searching quality to it; it poses questions the answers to which are for us, the audience, to find.

Andreas Wiese, Dagbladet
Text & translation of critiques: Namik Mackic © III/MMV


[nggallery id=13]strongs without spilling. The world poses demands that are not always easy to meet. And yet children are just as ready to absorb the reality as grown-ups are.

Although The Dollhouse is based on a literary work, the performance is built around the magic of theritual, rather than oral storytelling.[/eight_columns] With tiny displacements in tempo and dynamics, the actors render the magic of a doll’s life – a life lived in another time altogether. The Dollhouse is a theatre where there is no hurry – and almost not a word is said.On this occasion, Theatre of Cruelty rechristened itself ‘The Dolltheatre’. Since the company has essentially always worked with physical expression combined with visual poetry, colour and music, the transition to an idiom suited for children was not unnatural. The main incentive to this production, however, was the recognition of something lacking in the entertainment of our day, especially the entertainment aimed at younger audiences: an element of calm. Stillness, silence or empty spaces are vital for the growing, developing mind. For where there is no breath, there is no life.

When Theatre of Cruelty chose to address children in particular, it was with a wish to induce in children a confidence in the power of their own imagination and their own emotional life. And the roles of agents and representatives of this self-governed space and time were given, paradoxically perhaps, to the dolls.