OM FJELDFUGLEN
Grusomhetens Teaters forestilling «Fjeldfuglen» er en uroppførelse av Henrik Ibsens ufullendte operalibretto fra 1859. Siden verdenspremieren på Grusomhetens Teater i 2009 har den blitt spilt under Nationaltheatrets Ibsen-festival og på Den Norske Opera og Ballett foruten på festivaler og teatre i Sverige, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Polen, Russland, Tyrkia, India og Japan. Den ble sist presentert mars 2017 på La MaMa Experimental Theatre Club i New York.
Ibsens libretto tar utgangspunkt i et gammelt sagn om en liten pike på gården Birkehaug i Justedalen. Hun var den eneste i dalen som overlevde Svartedauen, og da det flere år senere kom folk fra nabosognet og fant henne, var hun i sin ensomhet blitt «sky og vild som en Fugl» og ble deretter kalt «Rypen i Justedalen».
Ved hjelp av en nasjonalromantisk tekst søker kompaniet en ny vei for sitt konsept. Det er i stillheten omkring en gammel tid at betydninger skal stige fram. Kanskje kan man si at prosjektet har noe til felles med dikteren Arthur Rimbauds ideer om Ordets Alkymi, hvor den berømte moderne kunst detroniseres til fordel for noe gammeldags og naivt, eller med Lautreamonts hyllest til museale forelesninger på gymnaset. Er det med dette «skrotet» at en ny og farlig poesi skal oppstå slik at kunsten kan bli et aktivt middel til å gjenerobre livet slik Artaud formulerte det i sine manifester?